02 december 2015

Resan till Brännö, lotsarnas ö

Lucka 2

Troligtvis tog de första båtarna till Göteborg inte den stora farleden som trafikeras nu med de gigantiska containerfartyg och med Stena-båtarna. Den säkraste vägen gick från Vinga till Brännö. De första fasta invånarna på Brännö fanns under stenåldern, men tyvärr vet man inte mycket om hur de kom till ön, vilken folkstam de tillhörde eller var deras bostad fanns. Flera tusen år senare hade vikingarna en handelsplats på Brännö och i de isländska sagorna förekommer Bränno flera gånger, ett tecken på att ön hade en större betydelse under vikingarna än vi verkligen vet.


När man idag pratar om Brännö, så nämns ön som lotsarnas och böndernas ö. Om man går tillbaka i historien, så vet man med säkerhet att det fanns fem bönder på ön år 1559, långt innan de första lotsarna kom till Brännö. den tiden var det oftast en erfaren sjöman som visade vägen genom klipporna, och förlisningarna i Göteborgs södra skärgård var vanliga. Brännö är faktisk den enda ön i södra skärgården som aldrig var ett fiskesamhälle. Med sina dalgångar och sin växtlighet var man på ön inte tvungen att fiska för att överleva, även om det fanns några år med mer fisk på matbordet än med odlade produkter.

När man pratar i Göteborgsområde om Brännö, så tänker många direkt på Lasse Dahlquist och danskvällarna på Brännö brygga som anordnas torsdagskvällarna under sommaren. Men Lasse Dahlquist bodde aldrig på Brännö och kände ön bara från sin barndom, när han besökte sin morfar, mästerlotsen Rudolf. Ändå har flera av sina visor en anknytning till dessa lyckliga år som han vistades på ön. Farbror Rudolf var en av de lotsarna som bodde på Brännö, en av de som hade faktiskt två yrken, lots och bonde.

När man besöker Brännö nuförtiden, so hittar man många brannöbor som pendlar varje dag mellan ön och Göteborg. Under sommaren kommer mer och mer turister till Brännö som upptäckte skärgårdslivet och njuter av en ö som har behållit mycket av sin gamla karaktär. Och ibland träffar man på Brännö någon som kom under Hippietiden till ön, till den dåvarande Hippieön framför Göteborg. De flesta av de tidigare hippies är nu pensionärer, men den ena eller andra är fortfarande konstnär och har behållit gnistan i sitt hjärta.

Copyright Text/Foto: Herbert Kårlin

Mit Stena Line nach Schweden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar