04 december 2015

Saltholmen, mellan fastland och halvö

Lucka 4

Arkeologiska utgrävningar på Saltholmen bevisar att den fanns människor här för 5000 år sedan, även om vi inte vet mycket om de. Ett röse, stensättningar och urngravar berättar tyvärr inte mycket om den historiska tiden. Men förmodligen fanns det på Saltholmens kullar tidigt sjömärke så att vikingarna hittade rätta vägen till Göteborg, som fanns den där tiden några mil uppåt älven och hade namnet Lödöse.


Vilken roll Saltholmen spelade från stenåldern till medeltiden vet vi inte. Den här delen av Göteborg har varit en ö tills man skapade en förbindelse under åren 1906 till 1908.  Saltholmen var flera århundrade en ö för smugglare och senare också betesmark för några bönder. Bosättningen på Saltholmen började omkring 1908, när spårvagnen anlände vid den nya halvön och när ett varmbadhus, ett kallbadhus och en serveringslokal byggdes.

I början av 1900-talet planerade man att förvandla Saltholmen till en badort, men så blev det aldrig, istället byggdes mer och mer villor i olika stil och dagens samhälle skapades. 1923 bygges en simstadion med åtta banor, sviktar och läktare på Saltholmen, men utvecklingen stannade där och även varmbadhuset i jugendstil stänges 1982. Innan staden var tvungen att riva varmbadhuset kom räddningen och byggnaden omvandlades till kontor.

Med varmbadhuset, kallbadhuset och klipporna utvecklades Saltholmen efter Andra världskriget till en viktig utflyktsmål för göteborgare och redan 1948 bygges en brygga för skärgårdsbåtarna som flyttade samma år från Skeppsbron till Saltholmen. Kallbadhuset i Saltholmen är nu förvaltad från en förening och på klipporna kan man solbada hela sommaren. Verkligen känt är Saltholmen nu tack skärgårdsbåtarna och en växande turism i södra skärgård.


Copyright Text/Foto: Herbert Kårlin

Mit Stena Line nach Schweden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar