07 december 2015

Tångudden, mellan Käringberget och Lilla Billingen

Lucka 7

När man kommer in i Älvsborgsfjorden ser man på vänstra sidan Skarvikshamnen och på höger en marinbas, hamnen för bogserbåtarna, en småbåtshamn och en mindre lövskog som åtskiljer Göta älv från ett villaområde. Delen som idag kallas Tångudden spelade ingen roll i Göteborgs historia eftersom vattenståndet var mycket högre för 7000 år sedan och varken Käringberget, Stora Billingen eller Lilla Billingen var lämpliga för lantbruk. Och träden gillade inte berggrunden.


Ändå spelade Tångudden och höjden Stora Billingen en viktig roll under de senaste 100 åren. I början av 1900-talet fanns det här en stor badstrand. På andra sidan älven låg en bondgård och ingen hamnanläggning, vattnet var inte blandad med olja och skräp så att några modiga simmare klarade att simma över älven och tillbaka. På botten av älven fanns det också mindre tungmetaller än idag, giftet kom särskilt med varvsaktiviteterna i Göteborg.

Å andra sidan var Tångudden under hösten utsatt till kraftiga vindar och redan under 1800-talet började man samla tången som hamnade längs stranden. De fattiga i området torkade tången på klipporna och sålde den till bönderna som fanns den där tiden i Göteborgs stadsdelar Haga och Majorna. Än idag är tång en biologisk gödsel som man kan jämföra med naturgödsel från hästar och bekämpar även skadeinsekter på kål. Visserligen kan man inte längre använda tången som hamnar vid Tångudden. Nu innehåller tången som finns längs stranden tungmetaller och omvärldsgifter.

Klipporna och stranden vid Tångudden var troligtvis över århundrade också en lekplats för barnen, tills andra världskriget bröt ut. Helt plötsligt fanns det ett 70-tal skyttevärn längs Tångudden, försvarsmakten placerade en stor strålkastare på kullen och krigsångest kom till Göteborg. Ibland flög tyska spaningsflygplan rakt över Tångudden och skrämde befolkningen, även om tyskarna aldrig angrep Göteborg. Idag kan man igen solbada på samma klipporna och tar en promenad längs älven.

Copyright Text/Foto: Herbert Kårlin

Mit Stena Line nach Schweden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar