06 december 2014

Lindholmen får en oväntad gäst

Lucka 6
Näcken fortsatte uppströms och bara efter en minut i det äckliga vattnet var han i Linholmshamnen, ett öde ställe till på sin resa till julstaden. Klockan var halv sex på morgonen och mörkret låg kvar över Lindholmen. Näcken visste inte att de tidigaste båtarna gick över älven först efter klockan sex och livet började inte här förrän strax efter sju.


Den här gången ville Näcken veta varför det inte fanns någon julstämning och vad det var för byggnader med de mörka fönstren. Snart upptäckte han att han befann sig i Göteborgs Science Center, en plats där man bara jobbade, forskade och studerade. Människorna var väldigt konstiga, de gjorde stadsdelar bara för en enda sak. Var det inte roligare att blanda en stad så att julen och jultomten hittade hela staden?

Och vattnet i bassängen var inte särskilt rent det heller. Aldrig skulle Näcken förstå varför människorna slängde sitt skräp i vattnet. Om de bodde, som han, i vattnet, så skulle de förstå vad det betyder att hitta syra i vattnet, att kunna se under vattnet och dricka vattnet som det var. För Näcken verkade varje fisk intelligentare än människorna, och ändå behövde människorna också vatten för att dricka och för att tvätta sig i.

Näcken började fundera om det verkligen var en så bra idé att leta efter julstaden och lämna sina vattenkällor i den svenska skogen. Men även där var det inte längre som för 100 år sedan. Människor med främmande språk hade kommit dit och och lämnade sitt avfall i skogen och i vattendrag. Efter sådana tankar bestämde sig Näcken att fortsätta att leta efter julstaden och jultomten. Kanske den vise mannen visste varför människorna inte längre brydde sig om sina städer.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar