11 december 2014

Näcken fascineras av slussen

Lucka 11
Eftersom Näcken hade lärt sig att Fattighuskanalen gick till Göteborgs kanalsystem, så tog han nu samma väg som vattnet och plötsligt blev strömmingen starkare och han såg ett hinder med två luckor genom vilka vattnet forsade. Näcken trodde sig att höra ett vattenfall på andra sidan. Men han var ju mitt i staden och inte i skogen, var vattenfallet bara en illusion?


Näcken sprang över hindret för att kolla närmare vad det var för ett vattendrag och vilken väg vattnet tog efter hindret. På andra sidan kunde han se att det inte fanns något vattenfall här men att han stod vid en sluss som oftast bara fanns i de stora vattendragen genom Sverige. Och vilka båtar kunde trafikera i en sån liten sluss som den här i Göteborg? Näcken hade ju aldrig hört talas om Paddan som åkte till Liseberg.

Med alla sina tankar om vattenfallet och slussen hade Näcken inte tittat en enda gång på sin omgivning och när han betraktade Gångbron, Drottningstorget, Centralstationen och Hotellen runt platsen, var han säkert på att han närmade sig målet. Här fanns det juldekorationer och på kvällarna fanns det säkert mycket ljus. Men alla människor Näcken kunde se hade det så bråttom, bråttom till byggnaden på andra sidan torget och bråttom till spårvagnar. Det kändes verkligen inte som jul.

När Näcken funderade lite, så tyckte han att det var märkligt att det bara var en plats som var delvis julpyntad. Vilken väg skulle man tar härifrån. Det fanns två kanaler och flera gator. Vilken logik följde de som hade planerat julstaden med sitt ljusstråket. De var nog inte klara än och julen var inte direkt imorgon heller. Jultomten kom troligtvis bara på Julaftonen.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar