14 december 2014

Näcken upptäcker Kungsparken

Lucka 14
Eftersom det fanns byggarbeten längs Hamnkanalen och Näcken hade varit vid Lilla Bommen och Drottningtorget, gick han tillbaka till Kungsportsbron, sprang i vattnet och fortsatte sin väg i kanalen. Husen till höger intresserade honom inte så mycket, men till vänster fanns det många träd och han tänkte på de stora skogarna i Sverige. Där fanns det inte så mycket ljud som här i julstaden. Näcken såg rådjuret av Arvid Knöppel och tänkte för en sekund hur konstiga människorna var. Om de ville se ett rådjur, så måste de bara besöka skogen.


Näcken hade redan hört att kanalen här var den gamla vallgraven. Till höger fanns bara staden och till vänster fanns de tidigare befästningarna med sina bastioner. Det fanns ingenting kvar från de gamla tiderna, men tyvärr fanns det ingen jul här heller. Parken verkade nästan tom och i vattnet fanns det fortfarande skräp och burkar. När Näcken hade hört att Göteborg var julstaden, så trodde han, naiv som han var, att han skulle hitta jul överallt.

När Näcken kom till Floras Kulle blev han nyfiken på vad det var för ett väsen på kullen. När han stod framför fontänen kunde han se en ung kvinna med tre sjötroll, men tyvärr kunde de inte prata. Vanligtvis gillade Näcken inga troll, men sjötrollen var inte farliga och gjorde inte människorna någonting. Men att trollen ville bo här? Det luktade gammal öl och urin. I fontänen fanns inget vatten heller och Näcken vill nu dricka något annat än kanalvatten.

Efter allt sitt sökande upptäckte Näcken att staden var väldig stor, men var fanns julstaden? De få tecken av jul som han kunde se överallt var mindre än i någon mindre ort han hade besökt. Näcken hade under sitt långa liv sett många platser med en väldig bra julkänsla i. Men Näcken ville inte ge upp och var säker på att han skulle hitta julstaden och jultomten. Idag hade vi ju bara den 14 december och julafton var om tio dagar.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar