01 december 2014

Näcken besöker Vinga

Lucka 1
Näcken var över 1000 år gammal och när han hörde om Julstaden Göteborg och Vattenstaden Göteborg, så visste han omedelbart var han måste leta efter jultomten som var ännu äldre än han själv. Men då de hade så olika vanor, så hade de aldrig träffats. I år skulle det bli annorlunda och ordet Julstaden låt väldigt trevligt. År 2014 skulle Näcken åka dit för att uppleva julens under och leta efter jultomten.

Tyvärr var inte Näcken så van vid Sveriges geografi, han hade ju bott i så många olika sjöar, älvar, åar och tjärn att han inte kom ihåg vilka av dem som låg i Göteborg. Han öppnade en karta och hittade en väldig stor sjö i Göteborg som han aldrig hade besökt. Där skulle Näcken börja sin resa och med lite trolleri var han snabbt vid Göteborgs västligaste landområde som hade ett namn som låt väldig inbjudande: Vinga.


Men när Näcken smakade på vattnet vid Vingas fötter, så trodde han att han skulle dö, det smakade salt, en smak som alls han inte gillade. Och på ön var det inte bättre, det fanns ingen plats för honom att bo på. Julen började inte så väldigt bra för Näcken och när han letade efter jultecken, så fanns det ingenting som han kunde förknippa med jul och en julstad.

Näcken undrade om jultomten överhuvudtaget skulle komma att besöka ön med det vackra namnet till jul. Här fanns ju inga barn och ingen vuxen som han kunde lura att sätta sig i fara. Nej, här på Vinga ville Näcken inte stanna tills julaftonen. Vattnet smakade så äcklig men Näcken hoppade tillbaka i den stora sjön och simmade genom skärgården och närmade sig på detta sätt stadens centrum. Han besökte inga andra öar och var nästan säker på att de alla liknade Vinga.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar