10 december 2014

Näcken anländer till Fattighusån

Lucka 10
Innan Näcken bestämde sig att lämna Lilla Bommen hade han hört att han skulle hitta ett bättre vatten i Fattighusån. Men eftersom kanalen till ån inte fanns längre, bestämde han sig att trolla och i samma sekund var Näcken i Fattighusån. Visserligen smakade vattnet här bättre än i älven, men även här fanns det skräp och vattens kvalitet höll inte måttet.


Näcken simmade lite till höger och vänster och upptäckte snart att han måste ha lämnat julstaden. Här fanns det inte längre julgranar och det enda som han kunde se var några ljusstakar och julstjärnor i fönstren. Kanske var det namnet Fattighusån som bestämde att julen höll sig bort från detta området.

Nu ville Näcken veta mer om Fattighusån och han frågade fiskar vad de visste om denna plats. Så lärde han sig att Fattighusån fick sitt namn efter fattighuset som tidigare låg här och kanalen var grävd för att tillföra friskt vatten i Göteborgs kanalsystem. Dessutom var Fattighusån en förbindelse mellan Mölndalsån och kanalerna. Redan under 1600-talet transporterades här värdefulla varor från och till Göteborg.

Näcken tyckte att den här historian var intressant men den hjälpte inte honom att hitta julstaden och jultomten. Här fanns ju ingenting som kunde förmedla en julkänsla och butiker fanns här inte heller. Varifrån skulle jultomten ta sina presenter om han inte kunde köpa dem i närheten. Men innan Näcken ville närma sig staden igen, njöt han av vattnet, även om några tungmetaller och skräpet förstörde nöjet.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar