23 december 2014

Näcken hälsar på hos Poseidon i Göteborg

Lucka 23
Natten tillbringade Näcken under ett träd vid Näckrosdammen och trädet berättade allt om Göteborgs framtidsplaner och det som hände runt omkring och i den historiska parken. Nerifrån staden hörde Näcken flera olika ljud. Och där fanns det också många människor om kvällarna. För honom var det ett tecken att julstaden måste vara där i närheten, på morgonen gick han därför några hundra meter ner till Götaplatsen.


Nu på morgonen fanns det inte så jättemycket som visade att det var en julstad. Lampor i träden fanns ju överallt i Sveriges städer. Och människorna här på Götaplatsen hade det lika bråttom som de Näcken hade sett på Drottningtorget eller i Brunnsparken. Julpynt fanns det inte mycket av och butiker ännu mindre. Näcken undrade vad det hade varit som drog människorna hit i går kväll. Näcken läste nästan aldrig några skyltar och visste därför inte att det visades en julfilm här när mörkret hade fallit.

Näcken upptäckte plötsligt en skäktning från Grekland, Poseidon, och undrade vad han hade att göra i Göteborg? Staden var ju så stolt över sina resor till Kina och i Sverige fanns det ju Havsmannen som bodde vid havet och hjälpte sjömän i nöd. Poseidon visste inte heller varför han skulle vara Göteborgs gud, men han brydde sig inte så mycket om det. Poseidon berättade att svenskarna gillade att resa till olika länder och troligtvis föredrog de sagorna om honom. Havsmannen hade väl inte ett så bra ryckte här i Sverige?

Det var också Poseidon som förklarade för Näcken att julstaden och julstråket bara fanns där när det blev mörkt i Göteborg. Vad hjälpte ett ljusstråk om mörkret inte hade fallit? Poseidon klagade också lite på julfilmen som visades på fasaden bakom hans rygg. När de visade filmen fick han inte röra på sig och där av hade han aldrig sett en julfilm och med bara ljudet var det inte så lyckat. Och innan Näcken och Poseidon somnade, fick Näcken veta var han skulle hitta julstaden Göteborg.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar