19 december 2014

Näcken och en del av Göteborgs historia

Lucka 19
Från Delsjön tog Näcken vägen till Västra Frölunda och hamnade direkt på torget med sitt stora köpcentrum. Här fanns det många människor, människorna hade handlat, en del bar på paket med julpapper på. Näcken kände att han hade närmat sig julstaden nu och ville se om julen fanns inne i byggnaden. Utanför centrumet upptäckte han inte så mycket jul, bara julljusstakarna och julstjärnorna i fönstren.


När Näcken klev in i köpcentrumet fanns det i nästan alla skyltfönstren juldekorationer men han upptäckte ingen julstad. I nedre våningen såg det redan litet ljusare ut, här fanns det några små julhus, men snart upptäckte han att det var för att sälja tomtar, choklad och hantverk, det var vad människorna kallade julmarknad. Näcken fortsatte sin vandring genom centret, men julstaden fanns definitivt inte här. Då var det lika bra att fortsätta sin resa.

Eftersom mörkret snart skulle falla, tänkte Näcken att stanna vid en sjö eller ett vattendrag i närheten. Han hade redan lärt sig att det fanns grönområden överallt i Göteborg, men med vattnet var det ibland ett större problem. Ibland fanns det inget vatten alls och andra gånger smakade det inte precis som källvatten. Några sekunder senare var Näcken i Ruddalen och hade med all säkerhet hittat Slottsbergsmosse och en bäck som gick genom skogen. Det fanns även några skogstroll i närheten att prata med.

Skogstrollen verkade inte så elaka som de han hade träffat i de stora skogarna i Dalarna och Jämtland, här verkade de nästan trevliga. Så berättade de att den här delen av Göteborg var mycket äldre än staden. Här fanns det stensättningar, domarringar, gravfält och även delar av en fornborg. Ett av trollen visste att det bodde människor här under järnåldern. Men idag fanns det inte längre så många som ville besöka stenarna, vilket trollen uppskattade.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar