18 december 2014

Näcken upptäcker en stor sjö i Göteborg

Lucka 18
Fåglarna hade inte bara pratat om den här platsen som hette Botaniska Trädgården, de hade också nämnt ett större område med två sjöar som hade mycket skog omkring sig. Näcken trodde att man kanske firade julen i en tillfälligt uppbyggd julstad i skogen i Göteborg, en julstad som bara fanns för några veckor. Frågan var bara hur han skulle hitta den där platsen.


Men Näcken måste inte fundera länge innan han träffade tre skator som bråkade om bröd som människorna hade lämnat vid en parkbänk. Näcken hade inte det bästa ryktet bland skator, de var lite rädda för honom och slutade genast att bråka, de förklarade villigt vägen för honom och en av dem lovade följa honom till rätt ställe. Och några minuter senare stod Näcken framför en sjö mitt i skogen.

Men jul och julstaden fanns inte här. Om Näcken verkligen hade funderat, så skulle han ha vetat att julen måste finnas där det fanns många människor och inte här, så långt bort från staden. Som vattenälskare hade Näcken troligtvis verkligen inte lyssnat, förutom när man nämnde ordet vatten. Men Näcken trodde inte sitt luktsinne nu heller. Tydligen var det här en sjö, men vattnet luktade som älvvattnet. Hur kunde människorna transportera älvvatten hit, till en sjö som vanligtvis hade jättebra vatten. Näcken kunde ju inte veta att Delsjön var en vattenreservoar.

Och naturen här var inte heller det vad han redan hade sett i de svenska skogarna. Väldig många granar var döda eller redan nersågade. Jultomten skulle inte älska området, han som älskade alla djur och växter. Näcken ville inte heller stanna här länge. Delsjöområdet kunde vara ett paradis om människorna inte hade förstört allt. Och precis nu fanns de inte många människor här heller. Näcken bestämde sig för att närma sig staden igen. Redan några dager efter det att han hade kommit till Göteborg hade han ju sett vissa jultecken. Kanske var jul för människorna något annat än för en Näck.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar