22 december 2014

Näcken hittar en damm utan vatten

Lucka 22
Nu var Näcken på väg till människornas stad igen, men utan karta och kompass var det inte så lätt att hitta Kungsportsbron igen, platsen där Näcken tänkte att leta efter julstaden. När han tittade sig omkring, hittade han ingen kanal och ännu mindre bron som markerade gränsen till Gustav II Adolfs stad. Näcken hade hamnat i Renströmparken, som alla här kallade Näckrosdammen.


Näcken letade efter dammen, men utan resultat, dammen var borta och hela område var någon slags arbetsplats. När människor arbetade på en sådan plats, så var det inte bra alls. Oftast förändrade de så mycket att minnen bara försvann för att göra en plats för framtiden. Näcken tänkte på träden och buskarna och vem vet om Näckrosdammen, som hade ett så vackert namn, kom tillbaka. Människorna kunde förstöra 100-åriga minnen i loppet av en enda månad. Det hade Näcken upptäckt överallt i Sverige. Varför skulle julstaden vara annorlunda?

Med så mycket byggarbete fanns det inte så många fåglar och djur kvar, men slutligen hittade Näcken en skalbagge som tyckte att den här vintern var väldig varm. Andra år måste han gömma sig någon meter under jorden. Äntligen skulle även skalbaggen få träffa jultomten. Skalbaggen berättade att hela platsen var inte mer än 100 år gammal och att den byggdes för att fira Göteborg 300 år. Lite längre bort fanns det rester av en teater, men den var nerlagd för väldig många år sedan nu och kommer nog inte tillbaka. Men det fanns en tradition, att sjunga in våren på Valborgsmässoaftonen, vilket man gjorde varje år här vid Näckrosdammen.

Nu hade Näcken bara två dagar kvar för att hitta julstaden, julstråket och jultomten. Nu blev han verkligen orolig om han skulle lyckas i rätt tid. Om två dagar var det julafton och Näcken hade inte den blekaste aning om var julstaden Göteborg låg och hur han skulle hitta dit. I morgon måste han verkligen fundera över hur han kom fram till julstaden och på vilken plats han skulle träffa jultomten.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar