21 december 2014

Näcken smakar på vattnet i fågeldammen

Lucka 21
Eftersom fåglar somnar mycket tidigare än ett troll, blev den senaste natten inte så kort som den i Ruddalen, men nu ville Näcken se hela Slottsskogen innan han fortsatte till julstaden. Visst blev det bråttom, men det fanns så mycket att upptäcka här i grönområdet att ha inte bara kunde sticka iväg. Vem visste om han kom tillbaka till Göteborg och om 200 år fanns troligtvis inte Slottsskogen längre. Han hade redan hört att politikerna i Göteborg inte gillade gamla träden som hade en personlighet.


Här i Slottsskogen fanns det nästan vatten överallt och när Näcken kom till Fågeldammen, så hoppade han bara in i vattnet och tog sig några slurkar. Vattnet var inte gott alls och på botten såg han burkar och skräp. Tills nu hade Näcken inte lärt sig att det inte fanns så mycket källvatten i Göteborg och att människorna skräpade ner överallt, utan undantag. De sa att det var ett framsteg med alla moderna prylar, burkar, engångsgrillar och tänkte inte ett ögonblick på konsekvenserna. Det viktigaste var att slänga allt.

För många år sedan kunde man bada i den här dammen, idag var det inte ens att drömma om. Någon gång för flera år sedan hade Näcken också hört att de stora rosa fåglarna bodde här i fågeldammen, men även att det fanns många andra fåglar så kunde han inte se en enda av de vackra fåglarna. För Näcken hade tiden inte samma betydelse som för oss människor och ingen hade sagt till honom att Göteborg inte längre satsade på exotiska fåglar utan mer och mer på jogging och sport. Han var ju inte bara i julstaden, utan också i framtidens stad.

Efter att ha badat i bäckvattnet, var han inte längre så förtjust i Göteborgs vatten och tänkte nu att göra en tur genom Slottsskogen. Näcken besökte de nordiska djuren i Zoo. Där hittade han även några älgar, stora hjortdjur som inte gillade att vara instängda, de älskade att promenera i skogen. Precis här hos dem fanns det inte så mycket skog, tänkte han. Igen hade dagen gått så fort och nu måste Näcken verkligen skynda sig för att hitta julstaden innan jul.
 
Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar