07 december 2014

Näcken besöker varvet i Göteborg

Lucka 7
Näcken ville inte missa varvet i Göteborg. Han hade hört så mycket om de stora båtarna som man hade byggt här, men idag fanns det ingen båt i dockorna och hela området verkade övergivet. Vad hade hänt i Göteborg? När Näcken tittade in i hallarna så visste han att varvet var nerlagt och julen skulle inte ändra något.


Näcken var på väg till julstaden och i varvet fanns det inte ens en chans att hitta ett jultecken, men han ville ändå se torrdockorna och hoppades att se julstaden därifrån. Från dockorna kunde man se ut över hela älven och en större del av Göteborg. Näcken hoppade i vattnet igen och bara en sekund senare började det att klia i skinnet. Det hade aldrig hänt innan. Vattnet var ju hans element.

När Näcken tittade på bottnen förstod han varför det kliade så på hela kroppen. Hela bottnen bestod av väldig giftigt mudder och även om den största delen bara fanns i varvsområdet, så kunde han se att mindre delar fortsatte vägen längs med älven och ut till den stora sjön som Näcken hade hamnat i några dagar tidigare. Näcken, som var ett helt enkelt vattenväsen, kunde inte förstå varför människorna förstörde livet i vattnet, de kunde ju inte heller leva utan rent vatten. Det var tillräckligt dåligt med allt skräp som Näcken redan hade hittat, men gift var mycket sämre och fanns snart över hela världen.

Näcken hade trott att han skulle hitta jul i hela Göteborg, men de senaste dagarna hade Näcken upptäckt att julen inte fanns i hela staden och älven kunde väl inte vara viktig för Göteborg? Näcken visste inte att älvens vatten blev dricksvatten för en del av invånarna och att det kostade väldig mycket pengar innan det illaluktande och delvis giftiga vattnet med all sitt skräp blev till dricksvatten.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar