13 december 2014

Två bronslejon hälsar Näcken välkommen

Lucka 13
På Kungsportsbron kunde Näcken se att det fanns många fler människor till höger än till vänster. Hans luktsinne sa honom att det fanns vatten där, så bestämde han sig för att ta ett jättesteg och snabbare än sina tankar var Näcken på nästa bro som hette Lejonbron. Då han inte visste att det redan för många år sedan fanns två lejon vid den tidigare bron, trodde han att bron fått namnet efter de två lejonen som han upptäckte till vänster.


Även om bronslejon inte kunde prata, så kände Näcken att de hälsade honom välkommen där de stod bredvid några personer som satt i kylan på trapporna som visade vägen till vattnet. Men innan Näcken hoppade tillbaka till sitt element, tittade han sig omkring och upptäckte en stor julgran med många ljus. Eftersom det var den största julgran han hade sett tills nu i julstaden, var Näcken säkert att jultomten skulle komma hit till julaftonen. Men sedan började han fundera och undrade varför det bara fanns en julgran på platsen och inga andra jultecken? Vindsnurrorna till vänster var ju inga jultecken och alla som passerade platsen hade det mycket bråttom. Nej, på jul skulle det vara annorlunda än på den här platsen.

När Näcken hade kommit till lejontrappan hade han hört någon slags musik. Han undrade, tills han vände blicken åt det hållet som ljudet kom ifrån, vad det var för slags musik? för det han hörde påminde inte om någon julmusik, musiken hade inte något med julen eller julstaden att göra, för julmusik hade han tidigare hört över hela Sverige. Men musiken, som inte alls var någon julmusik, kom från ett julpyntad träd på andra sidan bron. Näcken var säker på att det tillhörde julstaden men förstod inte sammanhanget mellan ett lövträd och musiken som han hörde och jul. Men just nu hade han inte tid för att leta efter alla svar på sina frågor.

Innan Näcken tänkte fortsätta sin resa genom julstaden för att hitta julen och jultomten, upptäckte han, litet längre bort, ett julhus som kunde ha varit jultomtens hus, om det inte hade funnits en restaurang där. Eftersom Näcken reste på sitt eget sätt, hade han nu missat Nordstan med sin julmarknad och julfönstren på Nordiska Kompaniet, men en näck är en näck och upptäcker inte en stad på samma sätt som människorna.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar