04 december 2014

Näcken tar en paus i Eriksberg

Lucka 4
Näcken bestämde sig att fortsätta till stan och hoppade i älven igen för att simma till de stora byggnaderna på andra sidan älven. Det tog inte lång tid innan han kom till Eriksberg och han undrade över vad det stora monstret som stod över kanalen väntade på. Näcken visste ju inte att det var bockkranen, ett av Göteborgs landmärken, han trodde att det var ett monster eller en jätte.


Området var nästan tomt, det var kallt och det enda som påminde om julen var några adventsstakar i fönstren. Näcken tyckte att det var konstigt att människorna ville bo här. Det var frostigt och hela stadsdelen verkade tom och ödslig. Inga barn fanns här heller. Litet längre bort byggde de flera hus och Näcken undrade varför man byggde nya hus när de redan färdiga husen såg ut att vara tomma på människor. I en julstad måste det finnas liv, skratt och nöje. Det var ju nästan självklart att han inte hittade ett spår av jultomten i Eriksberg.

Eftersom Näcken aldrig hade varit här under sommaren, när kajerna var fyllda med liv, var han övertygad att Eriksberg bara var en stadsdel för att sova i. Men julstaden Göteborg fanns inte här och vattnet och stranden var inte precis rena heller. Tomflaskor simmade på ytan, fimpar låg på kajen och skräp fanns det här, det verkade som det fanns lika mycket skräp som antalet invånare i Göteborg

För att inte missa något strövade Näcken genom gatorna, tittade på balkonger och granskade kajen. Det började verkligen inte bra här i Göteborg, de som gjorde så mycket reklam om julstaden med många ljus och en julkänsla att man kände jultomten närvarande vid varje hörn. På något sätt måste han ha missat något, men nu ville han verkligen veta var julstaden fanns och var han kunde träffa jultomten. Som tur var hade vi bara den fjärde december och det var några dagar kvar till julafton så han hade tillräckligt med tid för att leta efter julkänslan.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar