17 december 2014

Näcken letar efter jul i Botaniska Trädgården

Lucka 17
Näcken hade pratat med många och berättat om att han letade efter julstaden, han pratade också om, med lyriska ord, hur mycket han älskade skogen och naturen. Men eftersom han framförallt pratade med fiskar, fåglar och trollväsen, så kunde ingen hjälpa honom. Ingen av dem brydde sig om julen, julstaden och allt vad hörde julen till. När det blev mörkt, så lade de sig ner och väntade tills solen gick upp igen.


Några fåglar med vilka Näcken hade pratat med, visste inte mycket om julstaden, men de flög ofta till ett grönområde och föreslog att han skulle leta där. Det fanns alltid vänliga människor där, minst under dagstid. Kanske fanns där också jul och julstaden. Några av fåglarna var ändå på väg dit och menade att Näcken kunde ju följa med. Platsen var ganska långt bort, men han skulle säkert hitta tillbaka om det var fel ställe.

Fåglarna hade berättat att det också fanns dricksvatten där, ett argument som Näcken gillade. Bara några minuter senare hade Näcken hamnat bredvid Najaden som satt mitt i en stor damm. Näcken hade kommit till Göteborgs Botaniska Trädgården. Visserligen fanns det några få jultecken här, men julstaden hade han inte hittat. Det här var med sina många träd kanske en julplats för fåglar men julstaden kunde det inte vara. Och vattnet här smakade inte bra heller. Lyckligtvis visade en ekorre honom vägen till en liten bäck med bättre vatten.

Näcken hade inte närmat sig julen och julstaden, men han tyckte ändå att det var en trevligt plats här. Och när fåglarna pratade om många människor, så menade de säkert inte den 17 december. Nu fanns det bara några enstaka vandrare men många djur pratade i träden och det var ett livligt naturliv som Näcken gillade. Tyvärr kunde han inte stanna så länge. Nu hade han bara några dagar kvar för att hitta julstaden Göteborg.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar