09 december 2014

Näcken kommer till Lilla Bommen

Lucka 9
Efter en ny besvikelse vid Skeppsbron bestämde sig Näcken att fortsätta älven uppströms. Den stora kanalen med sina byggarbeten lockade honom inte så mycket. Och snart var Näcken framme vid Lilla Bommen, en plats med många mer människor. Kanske var det här att julstaden Göteborg började. Klockan var tio på morgonen, kanske var det en bra tid för jultomten och allt som hör julen till.


Vid Lilla Bommen fanns det många båtar och här upptäckte Näcken de första julgranarna. Bara namnet Lilla Bommen lät konstigt, det fanns ju inge bommar här och det fanns ingen kanal heller, bara en hamn för fritidsbåtar och mindre färjor. Näcken visste mycket om vattnet, men nästan ingenting om Göteborgs historia.

Om Näcken hade frågat vattnet, så skulle han vetat att det fanns en kanal här när man byggde Göteborg i uppdrag av Gustav II Adolf. Men när det kom bilar och vattnet i kanalen blev så nedsmutsat att man blev sjuk då man åt av fiskarna som levde där, fyllde man igen flera kanaler. Idag fanns det hus och gator där man tidigare hittade kanaler för båtar och varutransport.

Näcken tyckte att Lilla Bommen var mycket bättre än alla andra ställen som han hade besökt, men julstämningen hade han inte funnit än, det fanns bara några jultecken som bevisade att julstaden verkligen fanns här i Göteborg. Men resan slutade inte här vid Lilla Bommen, han måste fortsätta och leta lite längre in i staden.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar