15 december 2014

Näcken besöker Feskekôrkan

Lucka 15
Näcken tog avsked av de tysta sjötrollen, sprang tillbaka in i det smutsiga vattnet och fortsatte sin väg tills han upptäckte en byggnad till höger som liknade en kyrka men det luktade fisk om den. Det måste vara Feskekôrkan han hade hört talas om, Göteborgs fiskmarknad med sina restauranger och sina handlare som sålde fisk och skaldjur från skärgården.


Näcken hade hört att Feskekôrka var ett byggnadsminne och en av Göteborgs symboler, men när han letade efter jultecken, så fanns det inte så väldigt mycket att se och julstaden fanns definitivt inte här. Hur kunde de i Göteborg ha symboler som inte var julpyntade, och som inte hälsade Jultomten välkommen? Näcken skulle nog aldrig förstå sig på människorna. Inte en enda gång hade han spelat på sin fiol i Göteborg och nu hade han redan varit 15 dagar i staden.

Feskekôrka var visserligen intressant och verkade som en blandning av en gammal stavkyrka och de senare gotiska kyrkorna. Feskekôrka låg ju i julstaden och då skulle man väl känna att julen nalkades här och inte bara handla med fisk som vanligt. När han tittade till höger och vänster från Feskekôrkan, upptäckte han Skatteverket och lite längre bort stod några prostituerade, troligtvis var det därför att Göteborg inte ville julpynta här i området.

Eftersom Näcken nu var övertygad att han hade hamnat fel på sitt letande efter julstaden, bestämde han sig att fortsätta sin resa genom Göteborg. Någonstans måste han ju hitta julstaden med sina många ljus, sina julgranar och sitt glittrande vatten. Näcken fortsatte till en större bro, kollade till höger och vänster och bestämde sig att ta till vänster då de till höger åter höll på med gatuarbete.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar