24 december 2014

Näcken hittar Julstaden Göteborg

Lucka 24
På kvällen dan före dan hade Näcken sett ljusstråket på Avenyn, tittat på julfilmen och pratat med Poseidon i flera timmar, som hade förklarat för Näcken att namnet Julstaden bara var en uppfinning av Göteborg för att locka turister till staden. Vad Poseidon sa så fanns det ingen julstad varken här eller någonstans i hela Sverige och nästan ingen annan stans i världen heller. Visserligen var det vackert med så många ljus. Men de fanns inte bara i Göteborg, nuförtiden fanns de flesta ljusen där människorna ville att man skulle handla till jul.


Och Poseidon sa också att ljusstråket slutade vid nöjesparken Liseberg med sin julmarknad som säkert var den största och finaste julmarknaden i hela Sverige. Om Näcken ville hitta julen och jultomten, så måste han bege sig till Liseberg. Näcken var nu på Liseberg och som tur var, var det redan eftermiddag och han slapp att vänta tills de skulle öppnade för dagen. Näcken tyckte att det var väldig fint här med så många julljus längs vägen, en isbana som många av julkaninerna åkte på. Det var första gången att han upptäckte att det inte bara fanns en påskhare utan också julkaniner.

Näcken upptäckte att allt handlade om pengar här och att många besökare tyckte att det var väldigt dyrt att komma hit. Några tyska besökare var väldig besvikna för i Tyskland betalar man inget inträde när man besökte en julmarknad och där kunde man dricka vinglögg överallt, vilket man inte kunde här på Liseberg. Men barnen var lyckligt ovetande, de visste inte hur dyrt de var att besöka den här julmarknaden. För människorna handlade det tydligen bara om pengar?

Nu undrade Näcken om han kunde hitta jultomten här på Liseberg. Det tog inte lång tid innan han hittade en människa som spelade jultomte, men inte ens barnen fick någon present av honom, de kunde bara lämna över en önskelista. Plötsligt, högt upp vid julstjärnan på Liseberg, upptäckte Näcken ett ovanligt ljus och där satt jultomten och bara väntade på Näcken.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar