16 december 2014

Näcken ser de fem världsdelarna

Lucka 16
Eftersom Näcken inte gillade att gå längre sträcker, trollade han sig till den stora platsen som låg till vänster och där fanns det väldigt många människor som, liksom överallt i den här staden, hade bråttom till en spårvagnen eller gick med snabba steg till en gata längre bort. Vid första ögonkastet visste Näcken att han inte hade hamnat i julstaden och att folk här verkade inte bry sig om jul heller. Kanske var livet i en stad så här och allt gick snabbare än i skogarna.


När Näcken betraktade alla konstverk på den stora platsen, så förstod han direkt att han hade hamnat i centrum av arbetarrörelsen i Göteborg, långt ifrån den stadsdelen som ville bjuda in jultomten. Järntorget var bara en plats för arbetare och skulpturgruppen på andra sidan gatan visade på att det förr fanns hungersnöd i hela området. Nuförtiden hade tydligen mycket förändrats, men Göteborg ville säkert glömma sin historia och platsen. Då var det bättre att inte heller julpynta platsen tycktes de tro.

Näcken letade fortfarande efter ett bra dricksvatten, men hästvattningsstället för hästarna som drog de gamla spårvagnarna hade inte sett vatten på många år och den stora järntorgsbrunnen hade under vintern inget vatten heller. Näcken tyckte om den här brunnen med de fem kvinnorna som representerade de fem världsdelarna som var förenade genom vattnet här i brunnen men också genom vattnet som strömmade ner i älven som Näcken kände lukten härifrån och som fanns bakom Folkets hus.

Näcken hade kommit till Järntorget en vanlig tisdagsförmiddag och kunde inte ana att det fanns en jättefin julmarknad bara några meter längre bort, men bara på lördag och söndag. Eftersom Näcken inte visste var han skulle vara bestämda dagar eller dygnstider, hade han redan missat en hel del av julstaden, men hur kunde han veta det? Näcken tänkte i alla fall inte ge upp och han var fortfarande säker på att hitta julstaden och jultomten.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar