02 december 2014

Näcken anländer till hamnen

Lucka 2
Det var väldigt långt att simma från Vinga till Göteborg, men när Näcken närmade sig hamninloppet, smakade vattnet lite bättre och han tänkte stanna här för att se hur långt man hade kommit med julförberedelserna och om det fanns en plats för honom att stanna en stund. Näcken längtade efter sött vatten, eller ännu bättre en källa.


Hamnen var mycket stor och det fanns många fartyg längs de kilometerlånga kajerna. Näcken letade efter några jultecken eftersom det nu fanns människor och byggnader, var han säker på att han hade hamnat i julstaden Göteborg. Det fanns några julljusstakar i fönsterna, men julen som han hade upplevt i en by i Dalarna för många år sedan hade varit annorlunda. Där var också några jättar som blickade upp mot himlen, men julkänslan infann sig inte hos Näcken.

Vart han än tittade såg han stora maskiner och människor som jobbade hektiskt - och ingenstans fanns där att bo, eftersom saltvatten inte precis var platsen för en Näck. Han funderade nu på hur han skulle fortsätta, i julstaden måste det ju finnas jul! Han gjorde en paus och tittade sig omkring, vad var det här för en plats utan jul?

Nu upptäckte Näcken att han bara hade hamnat i Göteborgs hamn och att staden inte började förrän han kom fram till Älvsborgsbron. Han hade kommit till ett område där man bara var för att arbeta. Jultomten skulle aldrig komma hit, han som gillade människor omkring sig, liv och skratt. Här tyckte Näcken se ett litet problem, eftersom han själv också föredrog människor, men han var inte som jultomten, han gillade ju att lura människorna och hade heller inga julklappar. Men han måste vänta ett tag för att se hur det gick med jultomten.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar