06 december 2013

Jultomten besöker Vasaparken

Lucka 6

När jultomten kom till Vasaparken mindes han de fattiga som började att bygga några trädkåkar här i den nuvarande parken på slutet av 1700-talet, folk som inte var välkomna i staden mellan vallgravarna. Han hade också hört att området senare blev kallat Skojarbacken och blev Göteborgs så kallade slumkvarter. Även om de flesta som bodde här bara var fattiga och inte hade någon annanstans att gå till, så hade alla ett jättedåligt rykte.



Den nuvarande Vasaparken är lika gammal som Vasagatan, den fick sin roll som park år 1908, när universitetsbyggnaden öppnades. I början fanns det studenter och lekande barn här, men snart kom de första problemen. Barnen från Vasastan fick inte leka med barnen från Landala, även om parken var för alla i området. Rika blandade sig inte så gärna med arbetare och vice versa.

Idag var Vasaparken nästan tom. En tjej lekte med sin hund och ett äldre par promenerade under träden efter ha besökt Vasakyrkan, som låg på andra sidan gatan. Jultomten hade hört att Göteborg försökte integrera parken i staden, men det lyckades inte så bra. Visserligen pratade man inte längre om bluffmakare, spågummor och dagdrivare som besökte parken, men det fanns många som trodde att backen var en plats för kriminella, alkoholister och festande ungdomar. Man gjorde faktisk inte heller så mycket för att locka hit Göteborgare.



Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar