03 december 2013

Jultomten på Järntorget

Lucka 3

När Jultomten kom till Rosenlundskanalen och det gamla Göteborg, fanns varken vallar eller befästningar kvar och vid kajen fanns inte längre hamnbasängen där båtarna från Tyskland och England la till. Tomten hittade dock till Järntorget som också hade förändrats. Tullhuset och Järnvågen fanns inte längre. Järntorget var tidigare en enda stor plats med många aktiviteter men nu var den delad i två delar, Järntorget och Olof Palmes Plats.


Tiderna förändras, tänkte jultomten när han observerade folket som kom med spårvagnarna och hade bråttom till jobbet. Vid Järntorgsbrunnen fanns det några män med ölburkar i handen och vid andra hörnet upptäckte han en grupp fattiga personer som pratade rumänska. Visserligen hade han hört om Romer, men jultomten kunde inte förstå varför ett land som var så rikt som Sverige hade fattiga utan att kunna hjälpa dem.

Jultomten tittade sig omkring på platsen som hade varit så betydande för Göteborg. Förutom de som sprang till spårvagnarna eller jobbet, de fattiga och de med ölburkar i handen fanns det också några turister med kamera som fotade de nakna kvinnorna på Järntorgsbrunnen. Som han hade hört, var Järntorget arbetarnas centrum. Varför fanns det inget som berättade platsens historia? Turisterna gick till Haga och upptäckte inte ens den nya Olof Palme Plats, därför att man inte kunde se något som lockande dem från platsen bortom spårvagnarna.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar