10 december 2013

Jultomten på Kungstorget vid Saluhallen

Lucka 10

Ett besök i Göteborg utan att se hur det hade gått med alla marknader som fanns under 1700-talet längs Vallgraven och vid Stora Hamnkanalen skulle inte vara ett besök för jultomten. Han mindes hur smutsigt vattnet i kanalerna hade varit och den dåliga lukten som under sommaren svävade över Göteborg.


Jultomten tyckte att en fin saluhall verkligen var en bra idé och den på Kungstorget verkade trevlig och ren. Byggnaden från 1888 var lockande och unik. Men han blev besviken när han hörde att hyran var så hög. Byggnaden var ju byggd med Sven Renströms pengar, en man som ville skapa något för alla Göteborgare och ville att donationen skulle gå till Saluhallen och inte att politikerna skulle tjäna mycket pengar på den.

Efter att ha funderat några minuter visste jultomten vad som var fel med Saluhallen och Kungstorget. Här fanns inte en marknad i anslutning till hallen som i många andra länder, vilket turister från hela världen uppskattade. Här fanns det bara bilar och en yta som inte var av intresse för någon. Politikerna i Göteborg hade redan några idéer hur man kunde förändra platsen, men en marknad under bar himmel skulle det aldrig mer bli.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar