12 december 2013

Jultomtens besök på Gustaf Adolfs Torg

Lucka 12

När Jultomten kom till Gustaf Adolfs Torg fanns bara Rådhuset kvar. Stadshuset byggdes kort tid efter hans senaste besök på första hälften av 1700-talet. Den stora platsen hade förändrats, lindarna, som planterades 100 år innan hans förra besök i Göteborg, fanns inte längre kvar och båtplatserna hade försvunnit längs kanalen.


Jultomten tyckte att det var bra att skampålen för kåkstrukningen hade försvunnit och att inte fängelsen längre fanns kvar. Gustaf Adolfs Torg verkade ändå inte så inbjudande nu i juletiden. Det fanns bara arbetsbodar för byggarbetare och statyn var inpackad. Det fanns nästan ingen plats för den traditionella julmarknaden, men det gjorde ändå inget, det var ingen riktig julmarknad längre. Det var snart 100 år sedan den var här för första gången.

Efter några minuter på platsen och ha lyssnat på byggnader, stenar och människor som fanns på och vid Gustaf Adolfs Torg kom jultomten till slutsatsen att platsen inte längre hade något liv. Den var bara som ett monument som visas på tio minuter för turister. Varför fanns det inga kaféer på platsen eller något som bjuder in alla Göteborgare till att stanna för några minuter, att vila eller ha en pratstund med varandra. Troligtvis ville Göteborgs politiker bakom fönstren inte ha medborgarna på platsen.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar