16 december 2013

Jultomten vid Lilla Bommen

Lucka 16

Vid Lilla Bommen fanns inget kvar av det jultomten hade sett under 1700-talet. Östra Hamnkanalen hade blivit en bred gata. Av Vallgraven fanns inte ett spår och hamnen med tullstationen hade blivit en gästhamn mitt i staden, för de som kunde betala avgifterna. Det enda som påminde lite om den gamla tiden var de större båtarna vid kajen som transporterade turister till Göteborgs skärgård.


Bastionen Gustavus Primus hade förvandlats till Operan, Läppstiftet och Barken Viking vilka lockade nästan alla gäster till Lilla Bommen. Tvärs över gatan fanns det stora köpcentret Nordstan. Handla var något alla gäster i Göteborg skulle göra, även om det inte fanns en enda souvenir som representerade Göteborg. Men en älg eller dalahäst fanns det att köpa för dem som inte ville ha en tröja med ”I love Go:teborg”.

Jultomten undrade bara hur Lilla Bommen skulle förändras när den nya bron över älven byggdes. Lilla Bommen blir säkert lika futuristisk som bron själv. Om Göteborgarna verkligen visste vad staden planerade för att skapa ett nytt område som skulle gå från Lilla Bommen till Drömmarnas kaj? Tomten var redan efter 16 dagar helt säkert på att han inte skulle känna igen Göteborg om bara 15 år.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

1 kommentar:

  1. Tack för fint inlägg om staden där uppe som jag gillar och varit i mycket.

    SvaraRadera