20 december 2013

Jultomten kommer till Korsvägen

Lucka 20

Från Heden fortsatte jultomten till Korsvägen, en plats som inte fanns iunder 1700-talet, men namnet gjorde honom lite nyfiken. Visserligen fanns det inget kors där men det var inte heller en korsväg utom en stor plats där flera gator mötes och nästan varje minut kom en buss eller spårvagn för att släppt av och på folk.


Namnet Korsvägen var rätt gammalt för en plats utanför det tidigare Göteborg. Redan 1785 skrev en tidning om ”Korswägen” utan att man idag verkligen vet var Korsvägen låg och varifrån namnet kom. De första husen i området byggdes nästan 100 år efter Korsvägen nämdes i Götheborska Nyheter och Örgryte, den närmaste stadsdelen, fanns minst 200 år innan Gustav II Adolf grundade dagens Göteborg.

Som nästan överallt i Göteborg hörde Jultomten också vid Korsvägen att allt skulle förändras, med en tågstation, tunnlar och hela ytan skulle bli en attraktiv plats mellan Mässan, Liseberg och Universeum. Men troligtvis blev namnet Korsvägen kvar, det enda som hade an anknytning till det nästan 400 år gamla Göteborg.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar