09 december 2013

Jultomten promenerar längs Kungsportsavenyn

Lucka 9

Från Näckrosdammen gick jultomten tillbaka till Kungsportsavenyn, han ville se den stora paradgatan med sin allé, Kalmarehuset i Engelska Kvarteret och han ville veta vad som hände med den första butiken som öppnades 1914 på nr 24 samt alla trädgårdarna framför husen.


Det som jultomten upptäckte var inte precis en aveny i samma stil som i andra länder. Det enda som liknade en aveny var de breda trottoarerna. Kalmarehuset fanns kvar, men många andra hus som skulle fira sina 100 år fanns inte längre kvar. Trädgårdarna försvann efter Andra Världskriget och butikerna var inte precis de som man letar efter längs en aveny. En så fin gata vilkens yngsta delar inte ens var 100 år gammal, var inte vårdad som en paradgatan som lockar människor från hela världen.

Medan jultomten funderade över alla förändringar som de hade gjort med Kungsportsavenyn efter världskriget, hörde han att Avenyn skulle förändras till nästa århundradefirande år 2021. Det fanns inte så många idéer och alla hade gemensamt att man måste har mer grönt, många Kaféer och restauranger och mindre trafik. Så som tomten såg det, skulle avenyn förlora sin identitet och blir en världstadsaveny lik dem som planeras över hela världen. Ingen arkitekt hade tänkt på Göteborgs klimat och att det fanns byggnader på båda sidorna som måste integreras när man planerar en världsattraktion.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar