22 december 2013

Jultomten ville se Skeppsbron

Lucka 22

Jultomten hade hört så mycket om Skeppsbron att han ville se hur kajen blev efter 1700-talet längs Göta älv. När han var här förra gången hade man redan börjat att skapa en hamn här vid Stora Hamnkanalens mynning. För 300 år sedan var området vassmark som man började att fylla igen. Det tog ändå till 1853 tills det första ångfartyget kunde lägga till vid kajen.


Vad jultomten upptäckte nu innan jul var inte särskilt vackert. Överallt längs kajen byggdes det, Stenpiren hade nästan försvunnit och det fanns inte ens en tavla som visade hur det skulle se ut när det blev färdigt. Just nu fanns det inget mellan den gamla Tullhuset och Rosenlundskanalen som lockade.

Jultomten visste ju att man villa förändra hela kajen, bygga ett stort resecentrum, butiker och lägenheter till höga priser med utsikt över älven. Han undrade om de inte hade tänkt på att vattnet skulle stiga med en halvmeter de närmaste 50 åren. Ville de bygga en mur längs vattnet eller kunde man inte komma hit vid det årliga högvattnet? Hade de glömt detta problem i Göteborg?


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar