19 december 2013

Jultomten kommer till Heden

Lucka 19

När jultomten kom till Heden mindes han hur det hade varit där under 1700-talet. På den tiden fanns det inga hus, på en del av området fanns ett tegelbruk som Holländarna först använde och från 1629 staden Göteborg själva för att bygga stenhus. De la ner verksamheten för 163 år sedan. Tegelbruket var redan borta när man byggde husen runt om Heden.


De andra delarna av Heden var i början av 1700-talet ett övningsområde för militären. Än idag pratar man om Exercisheden. Militären lämnade området redan i slutet av 1800-talet och efter Industriutställningen år 1891 började man spela fotboll på ängarna. Första spelet mellan Örgryte IS och IS Lyckans Soldater spelades den 22 maj 1892.

Medan jultomten tänkte på den gamla tiden, hörde han att också Heden snart skulle förändras. Den nya lekplatsen var nästan klar, men staden funderade på att bygga hus längs Heden. Hela parkeringsplatsen skulle försvinna och delar av fotballplanen verkade också störa stadens dirigenter. Tomten var nu säkrare än för några dagar sedan att han inte skulle känna igen Göteborg om bara 15 år, man planerade en ny stad och ville inte behålla den nuvarande karaktären.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar