18 december 2013

Jultomten promenerar genom Trädgårdsföreningen

Lucka 18

Trädgårdsföreningen ligger näst intill Drottingtorget. Jultomten hoppades att hitta julatmosfären i Göteborgs äldsta parkanläggning från 1842. Trädgårdsföreningen blev Sveriges första park som förklarades som byggnadsminne. När jultomten hade varit här under 1700-talet var anläggningen bara en äng utanför staden och var ett försvarsområde längs Vallgraven.


Jultomten tyckte att de hade lyckats bra med Trädgårdsföreningen med det berömda Rosariet, tack vare många donatorer. Senare var det fröhandeln som finansierade anläggningen till en stor del. Tyvärr finns den inte längre kvar, liksom restaurangen som brann ner 1965 och ingen ville bygga upp igen.

Men en Göteborgsk jul hittade jultomten inte i Trädgårdsföreningen. Hela anläggningen verkade öde och tom, några träd hade kapats och skulpturerna såg ingen. Andra städer skulle ha en skulpturpark på en sådan här plats för att locka hit besökare, men ingen i Göteborg verkade vara intresserad av sådan här en idé. Lite julstämning kunde också ge lite liv åt parken.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar