14 december 2013

Jultomten på Kämpebron och Lilla Torget

Lucka 14

Jultomten fortsatte sin promenad till Lilla Torget som ligger vid Stora Hamnkanalen, vilken var den viktigaste kanalen i Göteborg. Längs kajen fanns det alltid liv och många handlare som sålde sina varor direkt från båtarna. Tomten blev nästan nostalgisk när han tänkte på den tiden. Nu låg den Stora Hamnkanalen nästan övergiven mellan husen.


När tomten gick över Kämbebron, en av de första broarna i Göteborg, så fanns det ingenting kvar från bron han hade sett på 1700-talet. De fyra kämparna hade jultomten aldrigt sett. I början av 1700-talet hade man byggd en ny bro och i stället för kämparna fanns det nu lejon som prydnader. Men även lejonen, Göteborgs symboldjur, hade försvunnit. När den nya bron invigdes 1925 hade staden inga pengar för något annat än bronsreliefer på räckena och brofästena.

Snart skulle gatorna längs Stora Hamnkanalen och Lilla Torget komma att bli populära igen. Västtrafik planerade ett av sina största resecentrum vid mynningen till Göta älv och Skeppsbron skulle blir ett modernt kvarter med pool vid älven. Tomten undrade om båtarna också skulle hitta tillbaka till Stora Hamnkanalen och vad de planerade för Lilla Torget.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar