21 december 2013

Jultomten går till Domkyrkan

Lucka 21

Vid Korsvägen var jultomten långt ifrån 1700-talets Göteborg, så han vände och riktade sina steg tillbaka till Göteborg inom Vallgraven. Domkyrkan måste ju vara något speciellt under jul, men när han promenerade längs Kungsgatan upptäckte han att det fanns mer juldekorationer över gatan för att locka kunderna till butikerna, än vad det var vid Domkyrkan. Kanske hade man glömt en del av jultraditionen i Göteborg.


Jultomten kom till Västra Hamngatan som hade förändrats otroligt mycket de senaste 300 åren. När han var här förra gången fanns det inte en men två gator som gick längs Västra Hamnkanalen. Han mindes att vattnet från kanalen användes för nästan allt, även för att laga mat och tvätta sig i. Göteborgare visste inte att det illaluktande vattnet och sjukdom hängde ihop.

Men jultomten mindes inte bara Västra Hamnkanalen, utan han mindes också hur elden hade förstört över 200 bostadshus och Domkyrkan hade varit en ruin som man började att bygga upp på nytt. Den nya kyrkan fick tyvärr samma öde som den gamla. Reden 1802 brann hela kvarteret igen.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar