11 december 2013

Jultomten på Brunnsparken

Lucka 11

Från Kungstorget promenerade Jultomten till Brunnsparken som under 1700-talet bara var en holme i Stora hamnkanalen. Den tiden var platsen dominerad av järnvågen som 1785 flyttades till Järntorget. Den stora byggnaden från Pontus Fürstenbergs tid fanns ännu inte. När jultomten var här förra gången hette platsen Järnvågsplatsen och inte Brunnsparken.


Idag pratar man om Brunnsparken och menar då den park som mellan 1834 och 1858 hade en hälsobrunn och senare ett badhus, nu fanns inte längre brunnen och tomten tyckte inte heller att man nuförtiden kunde prata om en park. Människorna sprang till bussar och spårvagnar eller ville snabbt komma till Nordstan för att handla. En park utstrålar lugn och ro, man jäktar inte från den ena till den andra sidan för att fortsätta med buss eller spårvagn.

Jultomten undrade om lite grönt, nya mosaikplattor och bättre belysning under vintern verkligen skulle skapa den park som politikerna i Göteborg trodde. Redan nu var hållplatserna runt Brunnsparken Sveriges mest trafikerade knutpunkten för kollektivtrafiken och med nya satsningar som Västlänken skulle det blir ännu mer trafik. Kan de här i Göteborg inte bestämma sig hur de ville ha det i Brunnsparken?


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar