23 december 2013

Jultomten hoppas på jul vid Drömmarnas kaj

Lucka 23

När jultomten kom till Drömmarnas kaj så visste han direkt att det inte handlade om lyckliga drömmar här inte. Vid kajen fanns de endast gamla fartyg och nästan ingen av dem skulle klara en lång resa på havet. Några andra låg redan på grund och ingen brydde sig. Drömmarnas kaj verkade nästan gömd i en annan tid, kanske en tid när man drömde om en bättre framtid.


Jultomten upptäckte att drömmarnas kaj hette i verkligheten Gullbergs kaj, ett namn efter fästningen Gullbergs hus, en av de viktigaste borgarna i Västra Götaland under medeltiden som hade sina anor från 1200-talet som även nämndes i Erikskrönikan från år 1303. På 1700-talet fanns det inte mycket mer än rester av borgen och Skansen Lejonet vid Drömmarnas kaj.

Nu blev jultomten verkligen fundersam, man hade inte bara glömt Göteborgs rika historia vid kajen. Med alla förändringarna, den nya bron, den nya järnvägsstationen, den planerade Götatunneln och alla andra planer, måste ju också Drömmarnas kaj försvinna. Säkert kunde man bygga några hus här för dem som vill bo vid vattnet och hade tillräckligt med pengar.Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar