07 december 2013

Jultomten kommer till Götaplatsen

Lucka 7

När Jultomten fortsatte sin promenad mot Götaplatsen, kom han till ett område som inte hade något att göra med 1700-talets Göteborg. Förra gången när han var här fanns det bara kohagar, betesmark och berg. På den tiden trodde ingen att Göteborg skulle sträcka sig ända hit och även bli en av stadens symboler.


Även om Götaplatsen inte ens var 100 år gammal och dominerade hela Kungsportsavenyn, så hade staden återigen stora idéer. Politikerna ville inte längre se platsen som en avslutning. Avenyn skulle på något sätt leda oss vidare till Näckrosdammen, Liseberg och Universeum. Man tyckte inte längre om att staden ”slutade” här för turisterna. Jultomten försökte att få mer information om hur Götaplatsen skulle förvandlas, men politikerna var tysta och befolkningen visste inget om de olika planerna och idéerna. Det fanns så mycket som staden planerade för den stora festen år 2021 men det berättade de inte så mycket om.

Carl Milles Poseidon, även kallat ”Poseidons hämd” efter en gammal legend som inte många Göteborgare känner till, kan idag kanske symbolisera Göteborgs andan. Han hade blivit havsguden efter ha lurat Hades med hjälp av Zeus. Och hans rykte var inte det allra bästa heller, han hade för många erotiska eskapader utanför äktenskapet.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar