15 december 2013

Jultomten kommer till Packhusplatsen

Lucka 15

När jultomten kom till Packhusplatsen, kändes det lite konstigt. Den stora platsen från 1700-talet var nästan tom och där det tidigare kom båtar med sina varor och Göteborgs arbetsliv pulserade, fanns det nu ett Casino, Hovrätten, ett båtmuseum på sommaren och inget folk fanns på den stora ytan. Julen kändes inte här heller, en bred gata för bilar delade Packhusplatsen mitt i tu. Hur skulle folk komma hit?


Förändringarna vid Packhusplatsen var enorma efter det att man hade byggt det Stora Tullhuset år 1866 och tjänstemänen inte bara kontrollerade varor som kom till Göteborg eller lämnade staden, man kontrollerade också över en million utvandrare som hoppades hitta rikedomen i det stora landet Amerika. Ankomsten av Amerikabåtarna var ett av de största evenemangen i Göteborg under många år och förändrade hela staden.

Jultomten undrade hur man tänkte i Göteborg. På ena sidan fanns Lilla Bommen med ett rik liv och på andra sidan, längs Skeppsbron, ville man skapa en ultramodern stadsdel, men hur var det med Packhusplatsen som fanns precis mitt emellan dessa attraktioner. Göta älv är väl en av de största magneter i staden, visserligen inte vid Packhusplatsen.


Var finns det, vad är det och vad betyder det? Skriv svaren i en kommentar och efter jul levererar jag svaren.

Copyright: Herbert Kårlin

1 kommentar: